Achitectuurstad Den Haag

Den Haag is de architectuurstad waar traditionele architectuur en moderne architectuur hand in hand gaan.

Rond het Spui en Centraal Station is de stad verrijkt met veel toonaangevende moderne bebouwing. Zo heeft ’s Neerlands bekendste architect Rem Koolhaas (OMA) hier zijn eerste bouwwerk mogen realiseren. Na een periode van modernistische bouwen, met hoogtepunten als het stadhuis van Richard Meier en het ministerie van VROM van Jan Hoogstad, verandert het nagestreefde stadsbeeld van modernistisch naar semitraditioneel met het historiserende stedenbouwkundige plan van Rob Krier dat onder andere is ingevuld door bekende architecten als Sjoerd Soeters, Michael Graves en Hans Kollhoff.

Naast deze grote projecten zijn er ook kleinschalige nieuwbouwprojecten in de bestaande stad toegevoegd. Traditionalistische architectuur als de Haagse Bluf maar ook moderne experimentele architectuur als de Baljurk zijn recent in de historische binnenstad gebouwd.

Ook buiten het centrum van Den Haag zijn grootstedelijke ontwikkelingen te zien, zoals het stationsgebied Hollands Spoor, Scheveningen Haven en het Beatrixkwartier. Door de aanleg van de randstadrail, met het spectaculaire viaduct en station van Zwarts & Jansma, heeft het Beatrixkwartier een stevige impuls gekregen.

Den Haag ArchiGuides maakt voor uw organisatie ook graag een programma op maat wat aansluit bij uw professionele interesses.